Nieuws Kamp 2023

Let op: Wil je het hele verhaal lezen, begin dan onder aan deze pagina bij de zaterdag en lees naar boven!

 

Vrijdag

 

De laatste volle dag. Na het ochtendritueel werden de nieuwe kinderen en de kinderen die dit jaar voor het laatst waren gedoopt en kregen een eigen doopnaam. De zussen van Esmentus (Anoukus en Dewintus) smeerden de kinderen in met van alles en nog wat, zoals drakenkots, drakeneieren, bloed, toverstof (allemaal nep natuurlijk) en de kinderen moesten een opdrachtjes doen. Daarna kregen ze hun eigen doopnaam. Ook werd DJ in het zonnetje gezet. Hij is vandaag jarig en natuurlijk hebben we voor hem gezongen en mocht hij een kadotje uitpakken. Gefeliciteerd DJ!! 

En het is dubbel feest, want vanavond is het disco avond op de Hocus Pocus Academie. De directeur is weer terug, dus het feest kan beginnen. Maar iedereen wil natuurlijk wel weten hoe de directeur nou in het schimmenrijk verzeild is geraakt. Wie had de directeur naar het schimmenrijk gestuurd? De directeur vertelde dat hij eigenlijk geen idee had. Hij wist het niet meer. Dat was jammer, want de kinderen willen dat natuurlijk wel weten.

Aan het einde van de doop kwamen de schilderijen weer langs. Zij hadden het wel gezien. Zij zagen dat de schoolsecretaresse het had gedaan!! En zij hadden niet eerder gesproken omdat ze anders van de secretaresse straf zouden krijgen. De secretaresse zou zorgen dat ze helemaal niet meer kunnen praten. Nou de secretaresse kreeg natuurlijk de wind van voren. Ze had de directeur naar het schimmenrijk gestuurd omdat zij directeur wilde worden. Ze werd gestraft met het schrijven van wel 100.000 strafregels!!! Nu de directeur terug was kon eindelijk vanavond het feest beginnen.
Vrijdagavond gaan we het met z’n allen vieren dat het schooljaar nu echt was begonnen. 

De bonte avond werd gestart met optredens van elke groep. De kleintjes zetten gelijk goed in met de Hocus Pocus en schudden met die billen. De jongsten waren verkleed als 6 heksjes rond de ketel met 2 schilderijen op de achtergrond en 1 Heksje verdween iedereen keer. Gelukkig kwamen ze ook weer terug. De middelste meiden dansten er flink op los op verschillende nummers. De middelste jongens showden hun gitaar en drum kunsten op het nummer We will rock you van Queen. De oudste jongens hadden er ook veel tijd in gestoken. Zij hadden een gave, stoere, (vieze) film gemaakt. Ook de oudste meiden hebben hun best gedaan en hebben de leiding van de keuken op een ludieke manier in het zonnetje gezet op het nummer In Spanje. Ole!! 

De avond werd afgesloten met een goede disco en er werd flink gedanst. Toen zat de laatste avond er al weer op ….

 

Donderdag

 

Waar kijken de kinderen vaak het meeste naar uit?? Zwemmen!! Vandaag gingen we dan eindelijk naar het zwembad. Na de vlaggenmast, het ontbijt en de afwas konden we ons klaarmaken voor het zwemmen. Het zonnetje scheen goed vandaag, dat kwam goed uit.. we hebben gezwommen in buitenzwembad De Wedert. De kinderen legden hun handdoeken uit op het grasveld en hebben zich uren vermaakt in het zwembad met wat glijbanen en bommetjes van de duikplank. 
Van al dat zwemmen en het zonnetje word je moe en… hongerig. De bbq kwam dan ook op een goed moment. De keuken had heerlijk voor ons gebarbecued: spareribs, saté, hamburgers, worstjes, broodjes en salades stonden voor ons klaar. Er gingen zelfs zelfgeplukte maïskolfs van de oudste jongens op de bbq. Maar of die lekker waren? Wat hebben we heerlijk gegeten. En natuurlijk afgesloten met wat liedjes en dansjes. 

Hierna kwamen de tovenaars weer langs om te kijken of zij de directeur konden bevrijden uit het schimmenrijk. Gelukkig zaten alle ingrediënten in de ketel, maar dat bleken dus niet de goede
ingrediënten te zijn. Hoe moesten de tovenaars nu de directeur uit de poort halen?
Maar wat was dat… De schilderijen kwamen tot leven en vertelde dat er nog één ingrediënt in moest. Dit was een beschermstaaf. De kleintjes hadden deze beschermstaafjes gekregen en konden hier dus bij helpen. Na toevoeging hiervan was de drank klaar en konden we proberen de poort te openen. Samen met de kinderen werd de spreuk opgezegd. Na het sprenkelen van een heleboel drank en veel spreuken gebeurde er ineens iets. De deur ging op een kier. Er verscheen een licht en we zagen hoe de directeur in het schimmenrijk zich vrijvocht en probeerde te ontsnappen. En toen….. Daar ging de poort open en kwam de directeur erdoorheen. Wat was iedereen blij. De directeur was weer terug. De directeur was echter zo verzwakt dat hij bijna niets
kon zeggen. Hij bedankte de kinderen en kon zich verder niets herinneren. Hij was
zo moe. Hij werd direct door de conciërge opgehaald en naar zijn slaapkamer
gebracht. Morgen zal met hem gesproken worden. 

De kleintjes en jongste jongens en meisjes zijn hierna lekker naar hun bedje gegaan om hun energie te sparen voor de disco van morgenavond. Hier hebben zij namelijk enorm veel zin in. De middelste en oudste groepen hebben nog levend stratego gedaan in het bos. Hierna maakte de middelste groep zich ook klaar voor hun bed en maakte de oudsten zich klaar voor … een feestje in het plaatselijke café van Bergeijk. Lekker dansen en gek doen en daarna de terugtocht naar het Kamphuis.. lopend! Hopelijk slapen zij ook goed vannacht en kijken ze ook uit naar de disco/bonte avond :) 

 

 

Woensdag

 

Vandaag konden de leiding en de kinderen een half uur uitslapen! Wat hadden sommige kinderen dit nodig en andere kinderen die waren al op de oude tijd wakker. Weer lekker opgestaan, tanden gepoetst, sportkleren aan en naar de vlaggenmast. Wij zien dat de kinderen het Hocus Pocus dansje al goed kennen. Als u thuis bent kunt u dus aan uw kind vragen hoe het dansje ging. Het is op het liedje van K3- Toveren. De kinderen hebben weer goed ontbeten en wat een geluk hadden de kinderen, want Wilma en Sander van de keuken die wilden wel afwassen voor de kinderen, zodat zij snel aan de sportdag konden beginnen. Natuurlijk was er ook inspectie. Het einde van de inspectie is bij de kinderen populair want dan krijgen ze hun snoepkaart. Dit jaar zijn de Ufo’s erg populair onder de kinderen.

De tovenaars zijn op de hoogte gebracht van wat er die vorige avond is gebeurd na de toverles. De schilderijen zijn nogal allergisch voor tovenaars in samenspraak met de kinderen hebben ze toch besloten om de tovenaars te vertrouwen en aan hen vertellen wat er die avond ervoor was gebeurd. De tovenaars vertellen dat je de schimmen eigenlijk alleen goed kan zien in de avond en nacht. Zij vertellen dat de kinderen moeten proberen ze vanavond terug in het schimmenrijk te krijgen. Hier hebben de tovenaars wel wat voor. Toverwater en met de juiste spreuk Ridicoulus Hocus Pocus moet het lukken. Zij hebben de spreuk aan de kinderen geleerd, zodat zij deze vanavond goed kunnen gebruiken. Als de spreuk verkeerd om wordt gezet dan worden de schimmen verdubbeld. 

Na het toneelstuk was er de sportdag. In de middag waren er spelletjes zoals de stormbaan, broekzaklopen, spinnenweb kruipen, trefbal, ezeltje prik en vliegend tapijt. Na deze spellen hebben de kinderen een pauze gehad, want we hadden nog een lunch. Wat hadden wij een heerlijke lunch! Patat met patat en een frikandel!!! De kinderen mochten ook dit jaar weer een zak patat halen bij de frietkraam. 

Na de heerlijke lunch hebben we waterspellen gespeeld omdat het zonnetje goed was doorgebroken. Spellen zoals buikglijden, blind waterlijnbal, waterteiltje overgeven en het ping pong spel.  

 

In de avond is het tijd voor de spookspeurtocht. Er waren namelijk toch schimmen ontsnapt. Deze schimmen waren allemaal naar het donkere bos gevlucht en daar moeten wij nou juist naar toe. De jongsten gingen als eerst het bos, wat zijn het toch stoere kinderen. Niemand was bang en vonden het erg leuk. Alle schimmen zijn weer terug gegaan naar het schimmenrijk door de spreuk en het heilige water. De middelste en oudste kinderen hebben het spel hoger en lager voordat zij het bos ingingen. Alle kinderen zijn gelukkig allemaal heelhuids het bos uitgekomen. 

 

 

Dinsdag


Na het ontbijt zijn we met de kleintjes, jongsten en middelste meiden en jongens naar de speeltuin gewandeld. De oudsten hebben eerst met hun leiding een spel op het veld gedaan, namelijk trefbal. Hierna zijn ze naar het dorp gegaan, de chips en snoep zijn weer behoorlijk aangevuld. De jongste groepen hebben na de speeltuin wat speeltjes en snoep gekocht bij de speelgoedwinkel in het dorp.

De keuken had ondertussen flink gewerkt aan de heerlijke pannenkoeken voor het avondeten. Ze smaakten heeeeeeerlijk!! Aan het einde ontstond er nog een pannenkoeken eet wedstrijd tussen Gianna van de oudste meiden en Tobin van de leiding. Gianna heeft gewonnen met het eten van 9 pannenkoeken!!

Na het eten was het tijd om nu eindelijk de toverdrank af te maken. Esmentus roerde in de pot met drank die over de poort heen gegooid werd om open te gaan. Het vervelende was echter dat wanneer er verkeerde ingrediënten gebruikt werden, de schimmen uit het schimmenrijk door de poort konden komen. Daarom had Testamentus een waakvlam ontstoken in het magisch leslokaal. Wanneer deze uit ging kwamen er schimmen door de poort. Hierna werd de drank over de poort gegooid, want de directeur moet nu toch echt gevonden worden. Er gebeurde iets er kwam veel rook uit het schimmenrijk en wat was dat, een geluid van een krakende deur. In de poort zagen de kinderen handen in de poort die de poort uit wilden komen. De schimmen kwamen te dichtbij!! De poortdeur moest nu snel dicht gemaakt worden de schimmen mogen er niet uit komen! De deur moet snel dicht want anders ontsnappen de schimmen. Gelukkig konden de vier tovenaars de deur snel dicht toveren. Echter gaven zij aan dat dit maar voor 1 uur was, aangezien ze gewoon te weinig kracht hadden met z’n vieren.
Ze moeten meer kracht leveren, kunnen de kinderen niet helpen? Nee, die konden nog helemaal niet toveren.

Testamentus kwam met het idee om de kinderen de spreuk te leren zodat ze met z’n  allen konden zorgen dat de deur dicht bleef. Hierna was het tijd voor de toverles, waar de kinderen dus ook de spreuk leren om de deur dicht te houden en hun algemene kennis van magie werd getoetst. De zaal was omgetoverd tot een heus magisch klaslokaal. In de les hebben de kinderen geleed hoe zij een deur kunnen open maken met magie en het licht uit doen.

Maar wat is dat, aan het einde van de les horen we toch weer een deurgeluid van een krakende deur. De waakvlam ging uit en de 2 schilderijen kwamen weer tot leven. Zijn waren in paniek, want er zijn nu toch een aantal schimmen ontsnapt. Snel toveren zij met de kinderen de deur weer dicht. Hierna kregen de jongste kinderen een beschermstaaf zodat zij tegen  de schimmen beschermd zijn. Morgen moeten ze maar een plan bedenken om de schimmen weer te vangen.

In de avond was het filmavond voor de oudste en middelste groepen en leidingavond voor de leiding.

 


Maandag

 

Gelukkig hadden wij vandaag een dag zonder regen en daar hebben wij goed gebruik van gemaakt.

In de ochtend hebben wij de vlaggenmast buiten kunnen doen en hebben wij een themadans gedaan. Dank je wel Joel voor het verzinnen, de kinderen deden enthousiast mee met een lach! :)

Hierna hebben we het spel jachtseizoen kunnen spelen die wij eigenlijk gisteravond zouden doen. De groepen werden opgesplitst in teams van boeven en agenten en moesten elkaar aftikken. 

Na de lunch hebben we een gps-tocht gedaan, wat op sommige stukken meer leek op een survival. Er werd over boomstammen over de sloot geklommen, over aardappelvelden gelopen en zijn sommige groepen verkeerd gelopen omdat ze de vragen verkeerd beantwoorden hadden. Gelukkig zijn ze allemaal weer heelhuids in het kamphuis aangekomen. Bij het eerste checkpoint stond er een tovenaar die vertelde dat de kinderen op zoek moesten naar de ingrediënten van de toverdrank. De kinderen kwamen terug met de volgende ingrediënten:

-       Watervalwater

-       Staart van een giftige bossalamander

-       Toverveer

-       Kabouterstof

-       Blauw oog (snoep)

-       Dennenappel

-       Haar van Esmentus

-       Eikenblad

-       Bloed van een vleermuis 

Na de gps tocht volgt het avondeten. Spinazie, aardappels en gehaktbal van Dungelman. Dank je wel Dungelman voor het sponseren van de gehaktballen.  De gehaktballen gingen er als zoete broodjes in. 

Tijdens het eten kwamen ineens de secretaresse en de conciërge van de toverschool binnen met schilderijen die vrijdag waren binnen gekomen. Er was wel iets aan de hand: de schilderijen waren vrijdag opgehangen en ineens verdwenen, dat was toch heel erg raar. De conciërge en secretaresse gingen weer verder met hun bezigheden. De ruimte was weer leeg en er gebeurde iets geks met de schilderijen, deze konden bewegen en praten. De kinderen mochten niet doorvertellen dat zij dit konden doen.  

Na het afwassen en afdrogen (ja, lieve ouders uw kind kan afwassen en afdrogen) kwamen de tovenaars tevoorschijn. Alle ingrediënten werden in de pot gegooid. Bij elk ingrediënt ging de pot meer roken. Volgens sommige tovenaars ging dat niet helemaal goed, maar Esmentus verzekerde ons dat dit helemaal prima was. Nadat alle ingrediënten in de pan zaten blijft de pan roken, maar deze moest nog even een dagje na pruttelen volgens de tovenaars. Hierna gingen de kleinsten en jongsten naar het kampvuur waar zij marshmallows hebben gemaakt. Wat hebben ze gesmuld!

De middelste en oudste groepen hebben in het bos een smokkelspel gespeeld, groep oranje heeft gewonnen. Daarna hebben zij ook bij het kampvuur gezeten, zij hebben ook marshmallows gemaakt en ook popcorn. Lekker!

 


Zondag

 

Zondagochtend zijn we allemaal weer fris en fruitig uit bed opgestaan. Helaas konden we door de regen niet naar buiten voor de vlaggenmast, maar hebben wij deze binnen gedaan. Na de vlaggenmast kregen wij bij het ontbijt heerlijke croissantjes, zo voelde het echt als een zondagochtend.  

Na het ontbijt was het tijd voor de Gevo. Hier werd het verhaal van Mozes en de uittocht uit Egypte verteld. Elke groep kreeg een stuk tekst die zij mochten uitbeelden. Elke groep had een prachtige toneelstuk van gemaakt, waarbij er ook getekend was of prachtig verkleed. Hierna maakte elke groep zijn eigen banner die in de toverschool komt te hangen. De banners mochten versierd worden door te kleuren of te verven. Ook deze waren allemaal prachtig, bij de oudste meiden moesten er nog wat aanpassingen gedaan worden, om deze in het openbaar te kunnen ophangen ;)

 

Hierna kwam iedereen bijeen, want de tovenaars wilden nu toch wel dat de kinderen op zoek gingen naar de verdwenen bladzijde. Die moest snel gevonden worden, want de directeur moet zo snel mogelijk uit het schimmenrijk gehaald worden. Anders zal hij daar in het niets oplossen. De bladzijde is in de speeltuin gevonden door Dean.  

De tovenaars probeerden op allerlei manieren de juiste ingrediënten toe te voegen aan de ketel. Helaas is het niet gelukt om het drankje te maken om de poort naar het schimmenrijk te openen. Er stonden allemaal ingrediënten op die nog ontbraken. Morgen gaan we op zoek naar deze ingrediënten. Want zonder die ingrediënten gaat dit natuurlijk niet lukken.

Ondertussen had iedereen trek gekregen en was het gelukkig tijd voor het avondeten. De nasi met pindasaus en kroepoek smaakte goed, de meeste kinderen hebben voor de 2e keer of zelfs de 3e keer opgeschept. Omdat het maar bleef regenen hebben we het programma omgegooid en hebben we casino-avond gehouden. Hoger/lager, balletje balletje, Black Jack, fruitmachine en “beerpong” (zonder bier uiteraard) vielen weer goed in de smaak. De biljetten werden weer flink gespaard of verloren. De oudsten hebben na het casino nog een spel gespeeld. Na deze leuke avond heeft iedereen lekker gedoucht. Door het keten van gisteravond zijn ze dit keer allemaal snel in slaap gevallen (terwijl wij dit dagbericht schrijven, hopen wij hier enorm op :-) maar misschien is dit te voorbarig).

Morgen hopelijk een droge dag met misschien ook een beetje zon..  

 

 

Zaterdag

 

Vandaag was het eindelijk zo ver!! Eindelijk op kamp. In de bus kwamen al snel de snoepjes tevoorschijn (het duurde nog geen minuut). Deze werden al snel met elkaar geruild, opgegeten en nieuwe vriendschappen werden gesloten. In Bergeijk werden de kinderen opgewacht door 4 tovenaars en de klassenoudsten van het kamp. Welkom op de HOCUS POCUS ACADEMIE! De kinderen konden hun slaapkamers klaarmaken en lekker gaan spelen. Een lekker soepie, een broodje worst en boterhammen met allerlei lekkernijen stonden daarna voor ons klaar. Na het eten was er nog even wat tijd om te spelen op het veld en wanneer het donker werd werden de kinderen bij elkaar geroepen. Daar kwamen de tovenaars … 

De tovenaars werden voorgesteld aan de kinderen en er
werd verteld dat ze de uitverkorenen zijn voor een toverweek op de school. Ze
zullen de beginselen leren van het tovenaar-zijn. Aan het begin van het schooljaar is
er altijd een groot feest om de school te openen. Maar dit kon natuurlijk niet zonder
de directeur. Zullen we hem dan maar even roepen. Directeur!!!
Daar kwam helaas niet een directeur. Wel kwam de conciërge chagrijnig vragen of het
wat stiller kon hier in de toverschool, maar niet de directeur. Hoe hard de kinderen
ook riepen, de directeur was nergens te zien. Hierop kwam zijn secretaresse. “Nee
hoor, zei ze, de directeur had hier al lang moeten zijn” Snel keek ze in haar glazen
bol. Gouden glitters, gouden glitters. Daar was een spoor van gouden glitters. Snel
volgt de iedereen de gouden glitters. Het spoor liep om het kamphuis heen, tot
aan…. DE SCHIMMENPOORT. Oh nee de directeur is in het schimmenrijk
verdwenen en de deur is op slot… Nou gelukkig maar dat de tovenaars goed
kunnen toveren, die toveren de deur wel open. Maar wat ze ook proberen, het lukt niet. Maar gelukkig heeft Testamentus wel een recept van een drankje in zijn boek
staan om het slot open te maken. Hij keek in zijn boek en…. NEE de bladzijde was
gestolen. Wie had dit op zijn geweten???? Morgen moet iedereen goed op zoek naar
de bladzijde.
 
De jongste kinderen gingen al op zoek naar de missende bladzijde in het bos. Ze hebben wel aanwijzingen gevonden (troep wat door andere mensen is achtergelaten). Helaas hebben ze geen missende bladzijde gevonden. Na limonade en een koekje, hebben zij hun pyjama aangedaan, tandjes gepoetst en na keten in de kamer zijn zij lekker gaan slapen. 

De middelste groepen en de oudste groepen hebben in de avond en het begin van de nacht een dropping gelopen. Er zijn groepen droog terug gekomen en een paar nat van de regen. Gelukkig konden zij ook hun buikje vullen met limo en chips. Zij zijn daarna ook hun tanden gaan poetsen en heerlijk in slaap gevallen. 

 

Oproep voor alle ouders. De kinderen vinden het super als jullie iets in het gastenboek schrijven. We printen dit uit, hangen het op en de kinderen kunnen dit lezen. Zo horen ze toch nog iets van thuis.

Er zijn op dit moment geen agenda punten.