Nieuws2014

Vrijdag

 

Ook deze morgen was het weer vroeg opstaan en richting het kasteel waar het ochtendritueel weer werd gehouden. De ochtendgymnastiek was deze morgen weer perfect verzorgd en ik zag alle kinderen weer helemaal los gaan op de muziek (behalve sommige niet-ochtendmensen).


Nadat de inspectie in de kamers was geweest, de kinderen met de snoepkaart de heerlijkste snoepjes hadden uitgekozen en iedereen helemaal klaar was, werd het nu wel eens een keer tijd om Jacintha te helpen met haar graaf. Vanuit de eetkamer werden de kinderen onder begeleiding van de minstreel begeleid naar het kasteel. Daar aangekomen werd door de herauten op de trompetten geblazen en daar kwam de gravin al naar buiten door de grote poort.


Jacintha wilde graag nu haar graaf terug, want ze was nu wel heel erg verdrietig. De graaf, die Diederick heette, werd door de kinderen en daar kwam vanuit de eetkamer een grote kikker aangesprongen. Nadat de kikker bij het kasteel aangekomen was, kwakte hij nog wat en ging de kikker op de troon van de graaf zitten. Zal het dan toch echt nu de graaf zijn???


Maar wie moest de gravin helpen om de kikker weer in een graaf te veranderen? Juist, Sandela de Magiër. Sandela verscheen boven in de toren van het kasteel en vertelde de kinderen dat zij hem moesten helpen door middel van een kwamwave. De kinderen moesten de wave inzetten met hun handen omhoog waarna ze Kwam moesten roepen. Dit zal zo veel magie opleveren dat Sandela de graaf weer terug kon toveren. Zo gezegd, zo gedaan.


Eén van de kinderen had de toverbladzijde uit het grote boek gevonden. Daarmee moest de gravin haar graaf weer terugzoenen. Nadat de gravin de bladzijde had gekust, kreeg zij weer magische lippen. Met haar lippen zoende ze de kikker. En onder luid wave-kwamgeroep verscheen er ineens heel veel rook in de poort van het kasteel. Zelfs zoveel rook dat de kikker niet meer te zien was. Toen de rook een beetje optrok kwam daar ineens…….. Ja hoor de graaf door de poort van het kasteel.


Het was gelukt!!! De graaf was terug. Nadat de graaf iedereen welkom heette en een mooie speech hield, was het tijd om Sandela uit zijn toren te roepen. De graaf wilde dat Sandela werd berecht en riep Hak de Beul bij zich. Maar zoals dat ging in de riddertijd werd Sandela nogmaals op het hakblok gelegd. De kinderen wilde wel dat Hak de Beul ging hakken, maar de Gravin voorkwam dit. Zij vond dat je mensen ook moet vergeven als ze een fout maken. En zo bleef Sandela gelukkig ongedeerd en was alles toch nog goed gekomen. De graaf wilde graag een feestje organiseren en daarom besloot hij om in de avond een gemaskerd bal te laten plaatsvinden.


Hij vond dat alle kinderen hier maar snel voor moesten gaan oefenen. Na veel oefenen, maskers maken voor het gemaskerd bal voor alle kinderen, filmen, kleding maken, etc. etc. was het tussendoor ook nog tijd voor…. DE DOOP.


Ja want die was nog niet geweest deze week. Bij het kasteel moesten de nieuwe kinderen, nieuwe leiding en de kinderen die voor het laatst waren een één op één ‘gevecht’ houden met allerlei vieze ingrediënten. Nou dat was voor sommige natuurlijk heel erg vervelend, maar er waren kinderen die het prachtig vonden. Nadat iedereen was gedoopt en zijn doopnaam had gekregen en nog wat had geoefend voor de bonte avond, was het tijd voor het eten. Er werden heerlijke pizza gebracht en je zag dat de kinderen het heerlijk vonden. Na deze pizzatijd was het tijd voor het grote feest.


De zaal was omgetoverd in een prachtige balzaal en iedereen had de meest mooie maskers op! De ene na de andere optreden werden in de zaal tentoongesteld. Het was prachtig. Een opvallend optreden was ook nog een optreden helemaal in het donker met allerlei breekstaafje. Dit was prachtig. Afgesloten werd door Kimberly die een mooie Hiphop-dans liet zien.


Toen alle optreden waren afgelopen was het tijd om het feest te laten losbarsten. Tot in de kleine uurtjes werd er doorgefeest en als afsluiter werd er natuurlijk ook nog even lekker gehuild en afscheid genomen van alle kinderen die volgend jaar niet meer mee mogen omdat ze te oud zijn. De zakdoekjes werden weer uitgedeeld en onder het nummer van ‘hou me vast’ omarmden iedereen elkaar met tranen in de ogen. Het was prachtig. Hierna vlug naar bed om in de ochtend weer fris en fruitig de laatste dag in te gaan.


 

Ik mag wel zeggen dat het weer een fantastisch kamp is geweest. Wat is er weer veel gebeurd en wat hebben de kinderen, maar natuurlijk ook de leiding,  een leuke tijd gehad. Ik wil iedereen heel erg bedanken voor hun gezelligheid en inzet en hoop iedereen op het volgend kamp weer terug te zien!


 

To volgend jaar!!!

 


Donderdag


Donderdag alweer… de dagen vliegen voorbij hier in Bergeijk. En wat hebben we geluk met het weer. Af en toe een buitje, maar we hebben nog geen programmaonderdeel hoeven skippen. Vandaag scheen zelfs het zonnetje.


Iedereen deed weer goed mee met de gevo en de ochtendgymnastiek. Nadat iedereen warm was, lekker had gegeten was het weer tijd om het bos in te gaan. Iedereen had weer energie om fanatiek mee te doen met levend stratego. De kids renden door het bos om de bommen (waaronder Floyd en Jacey) te ontwijken.


Ondertussen was het veld omgetoverd tot een waar toneel van de Ridderspelen met de katapult, hoefijzer werpen, vierkant touwtrekken en ringsteken. Maar het allerleukste  vonden de kinderen (en de leiding stiekem ook) levend sjoelen.. Een groot kasteel (luchtkussen) gevuld met zeepsop en water was klaargezet.. DIKKE PRET! En wat natuurlijk niet kon ontbreken was het watergevecht, wat inmiddels een traditie is geworden.


Nadat iedereen weer warm had gedoucht en was omgekleed werden we door de keuken verrast met een lekkere bbq. De kip, spareribs, hamburgers waren weer heerlijk en dat was aan iedereen te zien.


Levende doolhof in strijd met Pol de Ridder. De verliezers moesten naar Hak de Beul en streden voor hun leven met vliegende eieren. Ondertussen was graaf Diederik was gespot als enorme kikker .. Na een achtervolging door de kinderen is hij gepakt, alleen was het magisch papier nog niet gevonden en iedereen moest hard op zoek zodat de kikker omgetoverd kan worden naar graaf Diederik. Kan hij vrijdag eindelijk weer herenigd worden met zijn geliefde? Yacinta kan niet wachten..


’s avonds was het Casino avond met Black Jack, Hoge Ogen, Hoger Lager. De winnaar kreeg eeuwige roem en de verliezer moet vrijdag een opdracht doen.


Tot morgen!Woensdag


Na de enge spookschimmentocht hadden de kinderen een lange nacht gehad.  Niet iedereen had het zo zwaar, want de oudste kregen ontbijt op bed, omdat ze tijdens de leidingavond lekker waren gaan slapen en omdat ze over het algemeen heel goed hun best doen. De andere kinderen stonden vrij moeizaam op, rond half 8, en om ze even lekker wakker te maken werd de ochtendgymnastiek begeleidt door Romana en Claudia. Het was een heel leuk dansje op ‘Salsa Tequila’. Toen de kinderen helemaal vol waren van het ontbijt (omdat het een lange dag zou worden) werd er afgewassen en de kamers werden weer tip top in orde gemaakt voor de inspectie die vandaag gedaan werd door Phillipe de knecht samen met een heraut.


In de ochtend was het snoepwinkeltje weer geopend en waren de kinderen weer helemaal blij.  Wat er vandaag op het programma stond was een GPS-tocht waarna een survival was gepland. Bij veel groepen ging de tocht goed met de GPS, maar er was weer 1 groep die niet de goede coördinaten hadden ingevuld. In plaats van 800 meter naar het volgende punt was bij deze groep het volgende punt 28 kilometer verder.


Bij het laatste punt van de GPS-tocht werden wij opgevangen door Martijn en Nico, die heerlijke broodjes frikadel stonden te bereiden voor ons. Voor de kinderen die nog honger hadden waren er lunchpakketjes gesmeerd tijdens het ontbijt. Na de lunch in het bos begon de survival. We moesten in water lopen, door een web van touwen klimmen, onder netten kruipen, teamzaklopen, touwklimmen en op een touwladder klauteren de waterval op. De survival werd geëindigd met een kabelbaan!


Toen iedereen niet meer stonk naar zweet en slootwater, maar heerlijk had gedoucht,  stond het eten alweer klaar. Vandaag stonden er gehaktballen, sperziebonen, aardappels en sla op het menu! Als toetje werd een heerlijk bakje fruit met slagroom geserveerd.


Al gauw stonden de oudste jongens en meisjes helemaal opgemaakt klaar voor een avondje in een Bergeijkse kroeg. Met veel harde muziek, 2 pouletafels, een danspaal en nog meer harde muziek hadden alle kinderen het erg naar hun zin. Na de kroeg zijn de oudste terug gegaan naar het kamphuis waar ze nog heerlijke chips, drinken en kipvingers kregen. De kleinere kinderen waren natuurlijk niet naar de kroeg, maar gingen gezellig bingo-en. Er werden weer mooie prijzen gewonnen deze avond!


Tot morgen!


Luuk

 Dinsdag

 

Vandaag (dinsdag) was ook een heugelijke dag. Na het ontbijt werd vanaf mijn troon Nina (juniorleiding) als jarige door de hele zaal toegezongen. Daarna nog een keertje en toen natuurlijk kadootjes uitpakken. Maja de kasteelhond was ook jarig en kreeg wat lekkere hapjes.


 Tijdens de inspectie van de kamers besloot hofnar Dwarrel dat de kamer te netjes waren, waarop hij zich volledig uitleefde en de spullen van de kinderen aan alle kanten door de lucht vlogen.


Na dit oponthoud konden we echter eindelijk aan het programma beginnen en in groepen vertrok het hele stel op naar het dorp waar de vossenjacht werd gehouden. Meerdere leden van de hofhouding moesten gevonden worden. Ik ging winkelen om een gala jurk te zoeken voor de bonte avond waarbij de kinderen mij als ze me vonden gelijk konden helpen. Na de gezamenlijke lunch, mochten de kinderen ook winkelen en de kleinsten konden gezellig naar de speeltuin.


Als maaltijd hadden Nico en Martijn in samenwerking met Sientje Seintje en Saartje honderden pannenkoeken gebakken. Naturel, kaas en spek in alle wensen werd voorzien.


Er waren gedurende middag wederom wat kikkers gevonden, die mogelijk de graaf konden zijn. Ik hoopte zeer dat mijn Diederik er bij was. Ik ben nu al dagenlang zonder hem en ben best ongerust. Aan de hand van een waterspel, waarbij met bekertjes water een route afgelegd werd tot in het kasteel, moesten de kinderen per groep zoveel mogelijk water zien te verzamelen. De andere groep mochten hen bekogelen met pittenzakken. De winnende groep bepaalde de kikker die vandaag door mij gekust zou worden. Ook werd er weer een magische pagina gevonden waardoor m’n lippen tijdens de kus toverkracht zouden krijgen. Helaas voor Sandela werkte het vandaag ook niet zoals verwacht, weer niet de goede kikker. Wel ging de kikker spreken en kon hij iets vertellen over waar mijn man zich bevond. Hij bleek op de zandheuvel te zitten en terwijl we daar naartoe renden met z’n allen zagen we een reuzenkikker op de heuvel weghoppen. Daar aangekomen was hij niet meer te vinden. Morgen gaan we weer verder zoeken.


Hierna gingen alle kinderen zich warm aankleden en in hun eigen groepen gingen we via kikkermaskers een speurtocht lopen. Deze bleek over te lopen in een spookschimmentocht. Mn oudste middelste meidendames vonden het, ondanks dat er een paar getroffen waren door ‘het niet lekker zijn, poep en kotsvirus’ een spannende tocht.  Wat een stoere meidenclub die door het donker heen kroop en sloop soms gevolgd door  een vaag monsterschim. Na een warme douche kon iedereen daarna onder de warme wol kruipen en de rust keerde al snel terug in Kasteel Bergeijk tot Eersel, op wat snurkgeronk na.   ;)


 

Gravin JacinthaMaandag


Gisteren (maandag) werd het tijd om met z’n allen eens flink schoon te gaan weken, voor het geval niet iedereen dagelijks in de wastobbe was geweest. Na de ochtendlijke strekoefeningen en ontbijt, dus met het hele volk en de hofhouding het subtropische spatterglijparadijs in. In burgerkleding werden we ook vriendelijk ontvangen en iedereen genoot van een fijne dag. Terwijl we naar de bus terugwandelden voor  de terugreis, besloten de dondergoden dat we nog niet schoon genoeg waren; bakken hemelwater storten naar beneden. Ik heb nog nooit zo snel 80 man een bus in zien rennen. Whoehoehoe.


Het diner was wederom uitmuntend en mijn tafelgasten voor deze avond Asley en Toby, genoten ook van een heerlijk bord macaroni met ijsjes toe.

 

Sandela de Magiër was ondertussen weer bezig geweest om de goede spreuk te vinden, maar zonder succes. Hij besloot om hulp in te schakelen van de kinderen en ze allemaal een toverles te geven. De les was magnifiek, compleet met duistere en magische sfeer ! Voor ieder kind een toverstaf en aantekeningen maken met veer en inkt. Al gauw gingen deuren vanzelf open, lichten aan en uit. Fidelio onze minstreel werd betoverd en de arme stakker ging hinkelend, kruipend en met hoge stem zingend door de zaal. Ik moet bekennen dat Sandela toch een vakkundig magiër is en dat ik Hak de Beul nog maar niet in moet schakelen om hem te onthoofden.

 

Om de gehele hofhouding een avond rust te geven, gingen de kinderen redelijk bijtijds naar bed, de oudsten mochten nog even “chillen”op hun kamer.. egt hè  J   De leidingavond werd onder genot van hapje en drankje een fanatiek valsspeelfestijn. Op zoek naar de mol werd menigeen misleid. Maar mol Martijn had echter over het hoofd gezien dat door de wol geverfde Anton toch meer vossenstreken in z’n mars had.

 

Al met al weer een energieke dag, die voor mij eindigde met een dutje op de bank, terwijl in de late uren het weerwolvenspel door  de nachtbrakers werd ingezet.

 

Gravin Jacintha

 

Zondag

 

Na een heerlijk lange nacht, waarin een aantal van de oudste het prachtige idee hadden om niet te gaan slapen, stonden we allemaal weer fris en fruitig op. Na de gebruikelijke vlaggenmast, ochtenddans en het ontbijt was het tijd voor de inspectie, waarbij vandaag de oudste meisjes een 9 kregen voor het opruimen van hun kamer! De kinderen kregen na de inspectie een snoepkaart waarmee ze snoep konden halen. Heerlijke snoepjes en blikjes werden gehaald.

 

In de ochtend hebben we de Gevo gedaan. Voorin de zaal zaten de gravin en Sandela de Magier. Zij gaven de kinderen vragen, opdrachten, banners die gekleurd moesten worden. Maar het belangrijkst was dat de kinderen buiten op het veld op zoek gingen naar de kikkers die mogelijk de graaf konden zijn. Alle groepen kwamen terug met maar liefs 5 kikkers. Hieruit moesten zij hun graaf kiezen. Deze kikkers werden bewaard voor in de avond. Daar zal met een spel worden gekeken of we de kikker gevonden hadden die de graaf was.

 

Na de Gevo was het tijd om te eten en daarna naar het bos te gaan. Er werd een spel gespeeld waarbij er handtekeningen gehaald moesten worden bij de verschillende steden. Als je van alle steden een handtekening had dan had je volle kaart en hierdoor super veel punten. Maar bij elke stad waren 2 tikkers, waardoor je je kaartje kwijt kon raken. Dus dat was oppassen geblazen.

 

Na het bosspel was het tijd voor het avondeten. Nou zo’n maal hebben we nog niet vaak meegemaakt. Want eerst kwam Philippe du Paturain op die vertelde dat de kinderen toch wel erg respectloos waren tegenover de Gravin. Want wanneer de gravin binnen komt dan dient er een groet met een buiging gemaakt te worden. Philippe deed dit voor; rechterbeen naar achteren, 3x boven je hoofd en dan met een S naar beneden. De herauten bliezen op de trompetten en hierna kwam de gravin binnen. Iedereen maakte een diepe buiging met de rechtervoet naar achteren.

 

Omdat de gravin de kinderen toch wel erg aardig vond besloot zij een heerlijk avondmaal te laten bereiden door de keuken. Maar in de Middeleeuwen bestond dit uit een vreetfestijn. Dat betekent dat al het eten (zowel de patat, de kip en zelfs de sla) gewoon op tafel geserveerd werd. Ja zo ging dat in de Middeleeuwen. Nadat sommigen er wel even aan moesten wennen, werd hierna gewoon de saus op de tafel  gespoten en werd er heerlijk gegeten.

 

Na het avondmaal was het tijd om te kijken of de kinderen de kikker hadden gevonden die de graaf was. Bij het grote kasteel die op het veld stond was een toernooiveld opgebouwd. Daar kwamen de kinderen aan. Eerste kwam de koningin op. Maar zij was het nu echt helemaal zat. Ze wilde nu de Graaf terug en anders moest er iemand een koppie kleiner gemaakt worden.

 

En omdat de Gravin altijd doet wat ze denkt, liet ze Sandela de Magier samen met Hak de Beul naar voren komen. Sandela werd op het hakblok gelegd en Hak de Beul deed zijn bijl omhoog. Blijkbaar waren de kinderen het er wel mee eens,want onder een luid ‘hoofd eraf, hoofd eraf’ werd bijna Sandela’s hoofd eraf gehakt. Gelukkig bedacht de Gravin zich, omdat Sandela de enige was die van een kikker weer een graaf kon maken.

 

Nadat Sandela de Magier zijn hoofd van het hakblok had gehaald riep hij dat de 7 kikkers die de kinderen in de ochtend hadden gevonden en benoemd naar voren moesten komen. Uit deze 7 kikkers werden door de Gravin 4 kikker genomineerd. Zij deed dit door de kikkers diep in de ogen te kijken. Er bleven dus 4 kikker over en deze kikkers werden op een stoel in de hoeken gezet van het toernooiveld (vierkant). De kinderen moesten nu een kikker kiezen van wie zij dachten dat dat de graaf was. Hierna moesten 4 kinderen geblinddoekt op zoek gaan naar hun kikker. Dit was natuurlijk onwijs leuk, want de kinderen gilden zich helemaal schor zodat hun kandidaat hun kikker zo snel mogelijk kon pakken. Nadat Donna als eerste de kikker had gevonden en terug naar de stoel had gebracht werd besloten dat deze kikker de graaf zou moeten zijn.

 

Nu werd er gevraagd of iemand een magische bladzijde had gevonden. Gelukkig was die door Ashley gevonden en hierdoor kon Sandela samen met de Gravin kijken of de kikker de graaf was. Dit gebeurde doordat de gravin de magische bladzijde moest kussen. Zij kreeg hierdoor magische lippen die dan de kikker moest kussen. Als deze kikker de graaf was, dan zal de kikker veranderen in de graaf! Maar….. helaas het was niet de graaf dus gebeurde er helemaal niets. De kinderen moeten nu maar op zoek meer kikkers en meer bladzijden uit het magische boek.

 

Hierna was het voor de jongste jeugd tijd voor het kampvuur en de oudste gingen de dropping lopen. Echter hadden we het de hele dag droog, maar het kwam ineens met bakken aan de lucht. Het kasteel viel bijna om van de wind!!! Dus snel een binnenspel verzonnen. De kinderen zat in een kring en hadden allemaal een harte, klaver, ruiten of schoppen. Als hun kleur werd genoemd moesten ze 1 stoel opschuiven. Dit betekende dus dat je dan bij je buurman/vrouw op schoot kwam. Wat was dat lachen zeg, soms zaten er wel meer dan 7 mensen op 1 stoel bij elkaar op schoot.

 

Gelukkig werd het snel weer droog en is er toch nog een kampvuur gemaakt en de dropping gelopen. Hierna werd het gelukkig rustig op het kasteel en lag iedereen heerlijk te slapen. Het was weer een fantastische dag, waar we erg van hebben genoten.

 

Ik zeg, tot morgen!

 

 

Zaterdag

 

Hallo ouders, familie en vrienden van de kinderen van het YMCA kamp 2014. We kunnen wel: HET KAMP IS WEER BEGONNEN.

 

Nadat de leiding om 14.00 uur was gearriveerd was het haasten om alles klaar te maken voordat de kinderen om 17.00 uur zouden arriveren. Dit met de nadruk op zouden, want om 18.30 uur kwamen de kinderen pas aan. Maar ach wat maakt het uit, ze waren er.

 

Nadat iedereen uit de bus was werden de koffers en tassen naar het veld gedragen en gingen de groepen bij de vlaggen staan die op het veld gezet waren. Op het veld stond een groot kasteel met 2 vlaggen en daar zou wel wat gaan gebeuren dachten ze. Maar niets was minder waar, want ineens waren er harde knallen en kwam er erg veel rook uit de eetzaal waaien. En wie kwam daar uit die rook te voorschijn. Inderdaad, het was Sandela de Magiër. Al hoestend en proestend kwam hij naar de kinderen toe. Er was hier iets niet helemaal goed gegaan, dat zag je meteen. Samen met de kinderen ging Sandela de eetzaal in, die was omgetoverd tot een echte ridderzaal. Er stonden 2 tronen, een prachtige tafel met kandelaars, kaarsen en mooie glazen. Ook hingen er schilden en mooie schilderijen. Maar ook was het erg vreemd, want er hing veel rook en het leek wel of iedereen die daar net nog had gezeten plots was verdwenen. Toen de kinderen allemaal zaten vertelde Sandela dat hij een leuke tovertruc aan de graaf en gravin wilde laten zien toen het helemaal mis ging. Knallen en rook en daarna was iedereen verdwenen. Ineens komt door het raam Philippe du Paturain en ook Fidelio del Fiasco door het raam naar binnen. Waar kwamen die ineens vandaan???

 

Ze vertelden dat ze heerlijk zaten te eten en bij de tovertruc van Sandela ineens waren verdwenen. Terwijl ze dit vertellen komen er nog veel meer figuren binnen. Hak de Beul met zijn grote hakbijl, Pol de Koene ridder met zijn grote zwaard en Dwarrel de hofnar stromen binnen. Iedereen had hetzelfde verhaal… ze waren ineens verdwenen. Als laatste kwam de gravin binnen. Iedereen maakte een diepe buiging en nu was dan toch iedereen binnen. Of toch niet. Waar was de graaf. Op de troon van de graaf zat een kikker??? Was de Graaf in een kikker veranderd??? Nee toch dat kan toch niet??

 

Nadat Sandela samen met Fidelo met de kikker had gesproken bleek deze kikker Koos te heten. Dit was dus niet Graaf Diederick. De kinderen kregen de opdracht om op zoek te gaan naar Graaf Diederick de kikker. Dit kan nog moeilijk, want er zijn wel 1000 kikkers rondom het kasteel. Elke kikker die de kinderen vinden moeten ze in de avond naar Sandela brengen zodat in de avond ze kunnen kijken of het Graaf Diederick is. Wanneer de Graaf is gevonden kan Sandela hem weer terug toveren, maar de bladzijden uit het boek zijn ook verdwenen. Dus ook naar deze bladzijden moeten de kinderen op zoek. Nou de kinderen zagen er allemaal erg sterk en ridderachtig uit, dus dat moet goed komen.

 

Nadat de kinderen hun kamer hadden ingeruimd was het etenstijd met een heerlijk middeleeuws tomatensoepje. Na het eten had iedereen wat tijd voor zichzelf, waarna ze in de avond een bosspel deden in, je raadt het al, het bos.

 

De avond werd afgesloten met een kampvuur, waarop pannenkoeken, popcorn en marshmallows werden klaargemaakt.

 

Nu is het weer ochtend en terwijl ik dit tik, staan de kinderen de ochtenddans te doen bij het kasteel. Zo te zien hebben ze het allemaal erg naar hun zin, ook al hebben een aantal van de oudste groepen zeer weinig (lees niet) geslapen…

 

Nog even voor jullie allemaal. In de middeleeuwen hadden ze nog geen computer, maar er bestond wel al een gastenboek… Ook op dit kamp is er daarom weer een gastenboek. Schrijven jullie allemaal wat in het gastenboek, want we printen dit weer uit en hangen dit op de deur. Zo kunnen de kinderen jullie berichtjes lezen, wat ze uiteraard erg leuk vinden. Dus schrijven in dat middeleeuwse gastenboek!!!

 

Tot morgen!

 

 


Er zijn op dit moment geen agenda punten.